iPhone 5 op stapel iPad Mini'sApple’s langverwachte iPhone 5 komt eraan. Op 12 september moet de nieuwe iPhone aangekondigd worden, volgens maandag verschenen berichten.

De goed ingelichte site iMore bracht als eerste het nieuws dat Apple een speciaal event heeft gepland op woensdag 12 september 2012. Tijdens dit event moeten de nieuwe iPhone en de iPad Mini gepresenteerd worden. De iPhone 5 zou 9 dagen later in de winkel moeten liggen, op vrijdag 21 september.

Het gerucht komt van bronnen die in het verleden vaker over juiste informatie bleken te beschikken. Bovendien wisten meerdere andere bronnen, waaronder The Guardian, de afgelopen weken medio september te noemen als releasedatum.

Betrouwbare media bevestigen iPhone event

Maandagavond bevestigden verschillende andere betrouwbare media het bericht. AllThingsD bevestigde op basis van eigen bronnen een Apple event in de week van 9 september. Dit wordt onderbouwd met de voorbereidingen die Apple aan het treffen is voor een big fall product cycle.

Ook The Verge heeft eigen bronnen die 12 september als datum bevestigen. Zij geven aan dat nog niet bekend is wat er gepresenteerd wordt, maar dat het zeer aannemelijk is dat de volgende generatie iPhone getoond wordt.

Jim Dalrymple van The Loop (een andere website die dicht bij het vuur zit) is zoals altijd kort en krachtig. Yep. Apple presenteert de iPhone 5 op 12 september, waarna de nieuwe iPhone op 21 september in de winkels ligt.

iPhone release structureel in herfst

Vorig jaar werd de iPhone 4S aangekondigd op 4 oktober. Slechts 10 dagen later lag het toestel al in de winkels. Geruchten begin dit jaar wezen wederom op een iPhone release in oktober. Maar van de iPhone geruchten in juli waren er al meerdere bronnen die september als releasemaand noemden.

Het lijkt wel zeker dat de introductie van een nieuwe iPhone voortaan structureel in de herfst zal plaatsvinden. Dit in plaats van de jaarlijkse juni/juli presentatie, wat tot de iPhone 4S gewoon was. De verschuiving geeft Apple de mogelijkheid om de iPhone als nieuwe, grote productrelease te positioneren, vlak voor de belangrijke feestdagen. Voorheen waren het de iPods die deze periode de belangrijkste troef waren. Hiervan dalen echter de verkoopcijfers al enige kwartalen.

Nieuwe iPod Nano en iPad Mini

Naast de iPhone 5 worden volgens de bronnen ook een iPad Mini en een nieuwe iPod Nano aangekondigd op het Apple Event van 12 september. Het lijkt waarschijnlijk dat ook de iPod Touch een nieuwe versie krijgt, maar daar is geen verdere informatie over. Ook de releasedatum van de iPad Mini blijft onbekend, maar deze zou gelijk met de iPhone 5 in de winkel kunnen liggen.

Geen officiële iPhone releasedatum van Apple

Vertegenwoordigers van Apple konden niet worden bereikt voor commentaar. Vorige week (bij een vragenuurtje met analisten) wilde Apple enkel kwijt dat er een mysterieus “herfst event” aankomt. Binnen nu en 6 weken zullen we weten of de geruchten juist zijn. Tot die tijd houden we je op de hoogte via onder meer de iPhone 5 op Facebook (de grootste iPhone Facebookpagina van Nederland en België).