Apple heeft 12 september zoals verwacht de iPhone 5 geïntroduceerd. Dit gebeurde tijdens het Apple iPhone Event in het Yerba Buena Center. Het toestel is in België beschikbaar vanaf 28 september.

iPhone 5

De iPhone 5 bevat opvallend veel eigenschappen die we in de geruchten voorbij hebben zien komen. De belangrijkste nieuwe eigenschappen van de iPhone 5 zijn:iPhone 5 in hand

Vanaf wanneer verkrijgbaar?

Goed nieuws. Ondanks eerdere berichten over een release in oktober is de iPhone al vanaf eind september te koop.

Vanaf 28 september ligt de iPhone in de schappen in een groot deel van Europa en dus ook in België. Onder andere de VS en het Verenigd Koninkrijk volgen een week eerder al, op 21 september.

De prijzen

De iPhone 5 is zowel in wit en zwart in drie varianten te koop: 16GB, 32GB en 64GB. De prijzen voor een los toestel zijn hetzelfde gebleven als de iPhone 4S. De prijzen in de VS zijn als volgt (naast de kosten voor een abonnement):

 • 16GB iPhone 5 voor $199
 • 32GB iPhone 5 voor $299
 • 64GB iPhone 5 voor $399

De Belgische prijzen zijn nog niet officieel bekend gemaakt maar we verwachten dat deze (voor een los toestel) als volgt zijn.

 • 16GB iPhone 5 voor €599
 • 32GB iPhone 5 voor €699
 • 64GB iPhone 5 voor €799

Zodra de prijzen officieel bekend worden gemaakt publiceren wij deze uiteraard onze website.


Langere iPhone 5Nieuw uiterlijk

De iPhone 5 is volledig gemaakt van glas en aluminium. Het aluminium zou volgens eerdere geruchten gebruikt moeten worden om de dunnere iPhone niet te veel te verzwakken.

Voor het eerst is de iPhone ook voorzien van een 2-kleurig design. De kleurverschillen zijn met name te zien aan de achterkant van het toestel.

De iPhone wordt geleverd in een zwart/antraciete en een wit/zilvere variant.

4-inch display

Het display is zoals verwacht langer geworden. De resolutie komt met het 4-inch scherm neer op 1136×640 pixels.

Het scherm is dus langer geworden en niet breder. Dit heeft Apple bewust gedaan omdat een duim anders niet het volledige scherm kan bereiken en de iPhone minder lekker in de hand ligt.

Dankzij het grotere scherm is er ook ruimte vrijgekomen voor een extra rij app icons. Verder past er simpelweg meer informatie op je scherm bij het lezen van mails of het bezoeken van websites.

Retina display

Het display is, zoals we ondertussen mogen verwachten van Apple, weer ultra-scherp.

Het grotere Retina display beschikt over 326 pixels per inch. De pixeldichtheid is hiermee zo groot, dat de pixels met het blote oog niet meer los te zien zijn.

Dacht je dat de 4S al een goed display had? Apple belooft dat het nieuwe scherm 18% meer pixels krijgt. Daarnaast zullen de kleuren nóg mooier zijn, aangezien de kleurverzadiging met 44% verbeterd is.

Dunner dan de iPhone 4S

De iPhone wordt de dunste iPhone die ooit gemaakt is. Het nieuwe toestel wordt slechts 7,6 mm dik en is daarmee 18% dunner dan de iPhone 4S.

De iPhone kan dunner gemaakt worden dankzij de in-cell technologie. Deze zorgt ervoor dat het lcd scherm iets minder dik is dan voorheen.

Lichter dan de iPhone 4S

De iPhone 5 weegt nog maar 112 gram en is hiermee 20% lichter dan zijn voorgangen. En ja, de iPhone 5 is daarmee ook de lichtste iPhone ooit.

Nieuwe accu

De batterij is altijd een van de meest besproken onderdelen van de iPhone geweest. De batterij van de iPhone 5 is slechts iets verbeterd. Apple heeft dus gekozen om de vrijgekomen ruimte te benutten voor een dunnere iPhone in plaats van een grotere batterij.

De iPhone 5 batterij specificaties op een rij:

 • Gesprekstijd: 8 uur over 3G
 • Standby tijd: 225 uur
 • Internet gebruik: 8 uur via 3G, 10 uur via Wi-Fi
 • Video afspelen: tot 10 uur
 • Audio afspelen: tot 40 uur

Verbeterde camera met panorama functie

Zowel de hardware als de software van de camera is door Apple onder handen genomen.

Evenals de iPhone 4S beschikt de iPhone 5 over een 8 megapixels camera. De camera kan foto’s maken van 3264×248 pixels en beschikt over laag van saffierkristal, wat moet zorgen voor kras bestendigheid van de lens.

Een interessante software update is het aanbieden van panorama foto’s. Deze functie was al langer beschikbaar via applicaties van derden. Maar Apple heeft de functie nu zelf verwerkt in de camera app, waardoor je panorama foto’s kunt maken van wel 28 megapixels groot.

Panorama

Verder kan de nieuwe camera:

 • Betere foto’s maken in het donker
 • Sneller foto’s achter elkaar maken dankzij de nieuwe A6 processor
 • Beter omgaan met bewegingen dankzij de stabilizer
 • Foto’s maken tijdens video opnames
 • Gezichten herkennen

Snellere (A6) processor

De A5 processor wordt vervangen door de snellere A6 versie. De A6 processor is tot 2x zo snel als de A5 variant. Applicaties starten sneller op, mail bijlagen worden direct geladen en websites worden sneller geopend.

Daarnaast worden graphics sneller geladen, wat met name interessant is voor iOS games.

De betere processor heeft volgens Apple geen invloed op de prestaties van de batterij. De processor is namelijk extreem zuinig gebouwd en verbruikt zelfs minder capaciteit dan de A5 processor.

Verbeterde audio

De audio van de iPhone is ook sterk verbeterd. De nieuwe iPhone 5 is voorzien van 3 verschillende microfoons: aan de voorkant, onderkant en achterkant. De speaker is 20% kleiner

Apple heeft met name de geluidskwaliteit van telefoongesprekken verbeterd door middel van onder andere noise-cancelling technologie.

Kleinere dock-connector

DockDe dock-connector in de iPhone 5 wordt zoals verwacht een stuk kleiner. De nieuwe connector is een 8-pins connector. De oude versie was voorzien van 30 pinnetjes. Een handige eigenschap: de connector is ‘reversible’, zodat je hem nooit verkeerd om in je iPhone kunt pluggen.

De nieuwe connector is door Apple omgedoopt tot: Lightning.

Mocht je oude accessoires hebben die je wilt blijven gebruiken dan heeft Apple de oplossing voor je door middel van de Lightning-naar-30-pens-adapter, welke vanaf vandaag te koop is in de Apple Store voor €29.

Nieuwe toebehoren

Naast de nieuwe adapter en kabels worden ook de welbekende witte earplugs vervangen. Afgelopen week lekte een video en afbeeldingen hiervan al uit.

De nieuwe hoofdtelefoon wordt door Apple ‘Earpods’ genoemd. De earpods zijn gemaakt van een unibody design. De nieuw gebruikte technieken moeten zorgen voor een sterk verbeterde geluidskwaliteit en pasvorm.